همه چیز در مورد زبان برنامه نویسی پایتون
پایتون (Python) یک زبان برنامه نویسی فوق العاده و همه منظوره هست که باهاش میشه هر کاری کرد. پایتون در چند سال اخیر یکی از محبوب ترین زبان های برنامه نویسی بوده است. علت اصلی محبوبیت پایتون سادگی در ساختار (سینتکس) آن است؛ به عبارت دیگر کدها و سینتکس های پایتون به زبان انسان خیلی نزدیک هست و به راحتی میشه اون رو متوجه شد. همین ویژگی پایتون باعث شده تا به عنوان یکی از مناسب ترین گزینه ها برای آموزش برنامه نویسی به افراد مبتدی باشد. البته سادگی پایتون هیچ وقت باعث نشده قدرت آن کم بشه بلکه پایتون یکی از قدرتمندترین زبان های برنامه نویسی هم هست. این ویژگی هم باعث شده خیلی از شرکت های بزرگ مثل گوگل در انجام پروژه هاشون از این زبان برنامه نویسی استفاده کنند.
خیلی خوشحالیم که شماهم به یکی از محبوب ترین زبانهای برنامه نویسی دنیا علاقه مند شدید و دوست دارید در مورد پایتون بیشتر بدونید. در ادامه ما همه چیز رو در مورد پایتون بررسی خواهیم کرد از جمله:
- مختصری درباره تاریخچه زبان پایتون
- ویژگی های زبان برنامه نویسی پایتون
- کاربردهای زبان برنامه نویسی پایتون
- شرکت ها و برنامه هایی که از پایتون استفاده میکنند
تاریخچه پایتون
در سال 1991 آقای خیدو فان روسوم در حالی که یک جوان 35 ساله بود زبان برنامه نویسی پایتون را اختراع کرد. خیدو با هدف برنامه نویسی برای همه، پایتون رو به وجود آورد. همین ذهنیت باعث شد تا پایتون ساده، قابل درک، قدرتمند، متن باز و همه منظوره باشد.
ویژگی های زبان برنامه نویسی پایتون
پایتون قدرتمند است. قدرت اصلی پایتون در ویژگی های هست که این زبان دارد. از جمله این ویژگی میشه به سادگی، خوانایی بالا، یادگیری آسان، همه منظوره بودن، قابلیت حمل کدها، توسعه پذیری، چند الگویی بودن، پویایی، رایگان و متن باز بودن و … اشاره کرد. این ویژگی ها در کنارهم پایتون رو به زبان قدرتمند تبدیل کرده است تا از افراد مبتدی تا غول های تکتولوژی، در برنامه بسیار کوچک تا ساخت بزرگترین برنامه ها از این زبان استفاده کنند. در ادامه بعضی از این ویژگی ها رو به طور خلاصه بررسی کرده ایم.
پایتون ساده است. سینتکس و کدهای پایتون خیلی نزدیک به زبان انسان است. با پایتون شما میتونید با کمترین کدنویسی و به سرعت، برنامه مورد نظرتون رو بنویسید. این موضوع خوانایی بالا کدهای پایتون رو در پی داره؛ یعنی درک کدهای نوشته شده به زبان پایتون خیلی ساده است. همین ویژگی باعث شده زبان پایتون به عنوان یکی از بهترین گزینه ها برای افرادی که تازه قصد شروع یادگیری برنامه نویسی دارند و همچنین کودکان پیشنهاد بشه.
زبان پایتون، یک زبان همه منظوره هست. از زبان پایتون میتونید در طراحی اپلیکیشن، برنامه نویسی تحت وب، بازی سازی، انیمیشن سازی، نرم افزارهای مهندسی و آماری، برنامههای سازمانهای فضایی و … استفاده کنید.
پایتون یک زبان برنامهنویسی قابل حمل (Portable) است. شما میتونید برنامه هایی که به زبان پایتون نوشتید رو بدون تغییر یا با تغییرات جزئی در کامپیوترها و سیستم عامل های مختلف اجرا کنید. برنامه های نوشته شده با پایتون بر روی سیستم عامل های ویندوز، مکینتاش، یونیکس، لینوکس، سولاریس و … قابل اجرا هستند.
پایتون یک زبان برنامهنویسی توسعهپذیر (Extensible) است. این ویژگی به این معنی هست که میتونید قسمتی از برنامه رو با زبان دیگری بنویسید و اون رو در میان کدهای پایتون قرار بدید. به عنوان مثال از کدهای زبان C یا C++ میتونید در درون کدهای برنامه تون که به زبان پایتون نوشته شده استفاده کنید.
پایتون یک زبان برنامهنویسی چند الگویی (Multi-Paradigm) است و برنامهنویس رو مجبور به رعایت الگوی خاصی نمیکنه. پایتون از الگوهای: دستوری (Imperative) یا رویهای (Procedural)، تابعی (Functional) و شیگرایی (Object-Oriented) به خوبی پشتیبانی میکنه.
پایتون پویا (Dynamic) است و از مدیریت خودکار حافظه استفاده میکنه. بر خلاف زبان های ایستا (مثل C وC++ ) نیازی به تعریف صریح نوع متغیرها نیست و نوع متغیرها در طول برنامه هم میتونه تغییر کنه چون پایتون خودش آنها را تشخیص می دهد.
پایتون رایگان، متن باز (Open Source) و آزاد است یعنی هر کسی میتونه پایتون استفاده و اون رو توسعه بده.
کاربردهای پایتون
همون طور که اشاره شد پایتون یک زبان همه منظوره است و آن میشه در جاهای مختلف استفاده کرد. با پایتون میتونید از برنامه های کوچک تا بزرگترین برنامه ها رو بنویسید؛ از طراحی اپلیکیشن، برنامه نویسی تحت وب، بازی سازی، انیمیشن سازی تا نرم افزارهای مهندسی و آماری، برنامههای سازمانهای فضایی. همچنین از پایتون در زمینه هوش مصنوعی، علم داده، تجزیه و تحلیل دادههای بزرگ، یادگیری ماشین، خودکارسازی سامانهها و… استفاده میشه. قدرت پایتون باعث شده تا شرکتهای بزرگی مانند گوگل، فیسبوک، ناسا و یاهو و در ایران عزیز شرکت هایی مانند کافه بازار از آن استفاده میکنند.
شرکت ها و برنامه هایی که از پایتون استفاده میکنند
قدرتمندی پایتون باعث شده تا غول های بزرگ تکنولوژی و همچنین نرم افزارهای بزرگ در کاربردهای مختلف هم از این زبان برنامه نویسی استفاده میکنند. در اینجا چند تا معروف ترین شرکت ها و نرم افزارهایی که از پایتون استفاده میکنند رو معرفی میکنیم.
یوتیوب (YouTube)
با بیش از 5 میلیارد بازدید ویدیو در روز، یوتیوب یکی از پر بازدیدترین سایت های کره زمین است. در سایت یوتیوب از زبان برنامه نویسی پایتون به علت سرعت و قابلیت توسعه، در جاهای مختلف استفاده شده است.
گوگل (Google)
پایتون به عنوان یک زبان رسمی در گوگل شناخته میشه و از ابتدا با آنها بوده است. انعطاف پذیری، توسعه سریع، مقیاس پذیری و عملکرد عالی دلایلی است که پایتون در مواردی مانند ابزار مدیریت سیستم و تعداد زیادی از برنامه های گوگل مورد استفاده گرفته است.
اینستاگرام (Instagram)
اینستاگرام با بیش از 800 میلیون کاربر، یکی از محبوب ترین شبکه های اجتماعی جهان است. اینستاگرام از زبانهای زیادی استفاده می کنه اما پس زمینه و چارچوب اصلی این برنامه با استفاده از زبان برنامه نویسی پایتون ساخته شده است.
دراپ باکس (Dropbox)
دراپ باکس یکی از معروف ترین شرکت های ارائه دهنده خدمات فضای ابری و اشتراک گذاری فایل در دنیا است. از همون ابتدا، هر دو سرور دراپ باکس با زبان برنامه نویسی پایتون نوشته شده است. درو هیوستون بنیانگذار دراپ باکس، پایتون رو به دلیل سادگی، انعطاف پذیری و ظرافت یکی از زبان های مورد علاقه خودش میدونه.
اینها تنها نمونه هایی از شرکت ها و برنامه هایی بودند که از زبان برنامه نویسی پایتون استفاده میکنند. تعداد برنامه هایی که از پایتون استفاده میکنند خیلی زیاد است که براحتی میتونید با یک جستجو در اینترنت اونها را پیدا کنید. لیست برنامه هایی که با زبان پایتون نوشته شده اند در ویکی پدیا هم موجود هست که میتونید اونها هم مطالعه کنید. با نگاه به لیست این برنامه ها میشه متوجه شد که زبان برنامه نویسی پایتون در عین سادگی، بسیار قدرتمند هست و برای برنامه های مختلف می تونه مورد استفاده قرار بگیره.
در این مقاله سعی کردیم هرچیزی در مورد پایتون مهم هست رو با شما در میون بگذاریم. پایتون یک زبان برنامه نویسی فوق العاده و ارزش یادگیری بسیار بالایی داره. اگر تا به حال برنامه نویسی نکردید و چیز زیادی از برنامه نویسی نمی دونید اما دوست داردید برنامه نویسی رو یاد بگیرید و شروع به کدنویسی کنید، تیم بادانش زبان برنامه نویسی پایتون رو به دلیل سادگی در یادگیری و قدرتمند بودن به شما پیشنهاد میکنه.
برای یادگیری زبان پایتون کافیه علاقه مند باشید، ما در بادانش تمام انچه برای یادگیری زبان پایتون لازم هست رو برای شما خوبان فراهم کردیم. پس اگر آماده اید، آستین هاتون رو بالا بزنید و به سراغ «چگونه برنامه نویسی پایتون را یاد بگیریم» بروید. ما در اونجا همه چیز رو به زبان ساده توضیح دادیم.